Manifest van mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel

s

c

o

o

t

m

o

b

i

e

l

e

r

s

verenigd.jimdo.com

 

 

Wij zijn scootmobielers in alle soorten en maten met diverse handicaps.

Mensen met een fysieke beperking door spierziekte, hart- en vaatziekte, amputatie, verlamming en of die slecht ter been zijn door andere aandoeningen.

 

De scootmobiel is weliswaar vooral gebruikt als buitenvoertuig doch het is ook een hulpmiddel voor gehandicapten,  nodig om ergens naar binnen te kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen, winkelen, stemmen, ouderavond, theater, bioscoop, museum, gezondheidscentra en reizen met de metro of trein.

 

Wij ervaren in het dagelijks leven specifieke obstakels omdat dit hulpmiddel groter uitvalt dan de reguliere (elektrische) rolstoel en omdat mensen ons wel eens zien lopen.

 

Wij kunnen vaak niet naar binnen komen waar de reguliere (elektrische) rolstoel wel in komt of in mag. Of we passen niet in een lift vanwege de grootte van de scootmobiel.

 

Bij reparaties genieten wij geen prioriteit zoals  de reguliere (elektrische) rolstoelen.

 

Ook worden wij niet gelijk behandeld met de reguliere (elektrische) rolstoel want voor een scootmobiel betalen we wél een eigen bedrage (voor een tweedehandse hulpmiddel).

 

Met dit manifest willen wij aandacht vragen voor de gelijke behandeling van mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel.

                                             

Wij willen

 

1.       dat men zich er bewust van worden dat veel scootmobielers ook gehandicapt zijn;

2.       meetellen in het VN verdrag voor gehandicapten;

3.       dat alle manifesten die gaan over mensen met een beperking ook gelden voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel;

4.       dat Inclusie ook voor ons geldt;

5.       dat de ITS-normen worden toegepast waardoor gebouwen ook voor scootmobielen toegankelijk worden;

6.       dat onze zelfstandigheid en eigen regie gerespecteerd wordt;

7.       een normering van scootmobielen (nieuw en 2de hands), om de huidige wildgroei aan types, eigenschappen en verschil in kwaliteit tegen te gaan;

8.       een gedragscode ontwikkelen voor scootmobielen in winkelcentra en openbare gebouwen, waardoor de norm wordt: welkom, mits u zich aan de regels houdt;

9.       de mogelijkheid om rijvaardigheidslessen te nemen, en een rijvaardigheidstraining als vast onderdeel bij de aflevering van een scootmobiel;

10.   structureel lotgenotencontact.