28 augustus 2017

 

Waarom zijn we hier?

Specifieke scootmobielervaringen verzamelen.

Doel: met deze informatie, verbeteringen te bewerkstelligen.

Alleen scootmobiel gerelateerde kwesties want scootmobielers vallen in een aantal opzichten een beetje uit de boot.

1.      Eigen bijdrage

2.      Ondeugdelijke 2de handse scootmobielen

3.      De scootmobiel past door de grootte vaak niet in liften of het toilet.

4. Ze mogen er niet in.

 

28 augustus 2017 in de Boekmanzaal

 

Agenda

 

Ervaringen met 2de handse scoot

Inge Tramm

Ze had haar eerste scootmobiel zes jaar. Geen klachten maar toen begaven de kogellagers het. Ze moest een nieuwe scoot aanvragen.

Het heeft 3 maanden geduurd. Al die tijd kon ze de deur niet uit.

Vervolgens heeft ze 3 scoots gekregen telkens alsof het nieuwe waren. Maar alles wat ze geleverd kreeg was onbetrouwbaar.

De vervangende scoots stopten spontaan met rijden, een keer na 200 m de tweede keer na 600 m en de derde keer midden in de nacht. Hartstikke gevaarlijk.

Ze heeft er heel vaak over gebeld en ondanks dat elke keer weer de medewerkers heel vriendelijk waren, werden haar klachten niet verholpen.

Pas toen ze erover ging schrijven, ze vond een klachtenformulier, werd haar klacht behandeld.
Toen kreeg ze haar huidige scootmobiel. Ze is er blij mee want het rijdt maar ze wil toch een ander omdat ze heeft één met een goede vering nodig vanwege een zwaar beschadigde de rug.

En door ouderdom kan ze niet meer tegen de kou.


Van de monteur heeft ze gehoord dat als een afgekeurde scootmobiel een paar 100 m rijdt, dat het gewoon weer wordt goed gekeurd. De scootmobiel wordt dus helemaal niet nagekeken.

Orlando.

Heeft al 3 jaar een scootmobiel van Beenhakker. Hij heeft niet echt klachten. Als er wat aan de hand is, belt hij, maakt een afspraak, ze komen langs en ze verhelpen het probleem. J


Kiss.

Heeft haar huidige scootmobiel 2 jaar. Ze heeft al meegemaakt dat de motor en accu zijn vervangen, de vering is gerepareerd en als de scoot oplaadt dan blijft hij aangeven dat hij aan het opladen is. Dus ze kan niet zien wanneer het klaar is met opladen.

Toen met de Avondvierdaagse deed haar scoot het niet meer en ze kon helaas niet verder.
Ze heeft geen uitleg gekregen bij de levering zowel bij de huidige als de leenscoot. Ze heeft het zelf moeten uitzoeken waar al die knopjes voor dienden. De bezorger van de scooter zei dat hij alleen bezorger is.


Helen G. heeft geen klachten J. Caroll heeft de ervaring van Helen F. al doorgegeven in de eerste bijeenkomst.

 

Stan heeft geen klachten J.

 

Winston heeft geen klachten J.

 

Caroll heeft geen ervaring met een 2de handse scoot J

In welk gebouw kom je wel of niet?

Reinout

Ging naar het Rijksmuseum. Maar hij mocht er niet in met zijn scootmobiel. Ze brachten een rolstoel naar hem toe en zijn scoot moest buiten blijven staan. Danièle duwde hem. Dit vind hij niet goed. Hij is liever zelfstandig en het Rijksmuseum is te groot voor hem om alleen met een hand bewogen rolstoel door het museum te gaan.

Op de vraag of hij zich door een buddy wil laten duwen schudt hij nee. “Dan voel ik me niet vrij”.


Winston

Heeft 6 jaar gewerkt in het Rijksmuseum. Hij begrijpt wel dat mensen moeten overstappen in een rolstoel en dat een vreemde hem duwt vindt hij goed. “Dat is om de spullen te beschermen zodat de mensen er niet tegen aan rijden” zegt hij.


Inge

Over musea laat ze zich liever niet uit omdat ze vindt dat we met oude gebouwen te maken hebben. Dan kun je niet verwachten dat het toegankelijk is. Ze gaat met de rollator naar musea omdat ze liever niet met de scoot gaat. Ook omdat de scoot heel hard piept als het achteruit gaat.

Ze gaat naar het Joods historisch museum.
Doch in het algemeen vindt ze het wel een probleem bij open en dichtslaande deuren. Op de scootmobiel is de knop te ver bij de scoot vandaan. Ze moet heen en weer manoeuvreren en wanneer ze dan eindelijk bij de deur aankomt gaat het alweer dicht.

Als ze om hulp wil vragen is de bel te hoog, daar kan ze niet bij.

 

De vuilcontainers in Watergraafsmeer zijn slecht bereikbaar. Soms staat de troep tussen de ruimtes in van de vuilcontainers waardoor ze er niet tussendoor kan rijden en ze komt moeilijk de stoep op.

Vervoer

 

Antje

Heeft een keer met de metro gereisd maar ze doet het niet nog een keer. “Het is niet te doen”.

Het is te krap en er zit een gat tussen metro en perron. “Je moet er in en weer uit zien te komen”.

Ze kwam ook vast te zitten in een toegangspoortje. Gelukkig was haar zoon erbij om haar te helpen. Het was niet duidelijk welke poort breed is.

Ze heeft nog geen ervaring met RMC.

Ze heeft ook geen ervaring met de trein, dit durft ze niet aan. Ze weet wel dat het een heel georganiseer is.

Fem.

Haar wereld speelt zich af binnen de vierkante kilometer zegt ze. Ze durft al het andere niet aan. Niet de bus niet het busje niet de metro niet de tram en niet de trein. Toch is ze tevreden zo want ze vermaakt zich wel, ze woont in een mooi stukje Amsterdam. Doch het lijkt haar wel leuk om een keertje met de groep op stap te gaan. Bijvoorbeeld naar de Lion King.

Orlando.

Durft geen gebruik te maken van bus tram metro of trein omdat hij angst heeft. Op de vraag of hij daarin begeleid wil worden antwoordt hij dat hij het niet weet.

Philip.

Heeft alleen ervaring met Connexxion niet met RMC ook niet met bus tram metro of trein. De metro wil hij wel proberen maar hij  heeft nog geen idee hoe het werkt.


Inge

Met de trein. Ze moest alles van te voren heel goed afspreken. Ze koos voor een korte en overzichtelijke route: Leiden. Ze was met haar dochter. De trein die ze moest hebben viel uit. Ze moest daarom naar perron 1 maar die is niet bereikbaar met een grote lift. Toen werd ze door de ingewanden van CS naar een goederenlift gebracht. Er stond wel een mooie oprijhelling naar de trein maar het spoorwegpersoneel wist niet zo goed ermee overweg, Inge viel er bijna af.

In de trein was de rolstoelplek bezet door andere personen. Door al de spanning kwam ze compleet bezweet weer terug.

 

Ze was een keer door de conducteur gewezen op de coupé speciaal voor scootmobielen of rolstoelen maar die stond vol met fietsen. Toen vroeg ze aan hem of hij ervoor kon zorgen dat de fietsen daar weg werden gehaald maar hij durfde dat niet.

 

Ze zou heel graag met de trein ook langere afstanden bijvoorbeeld naar Berlijn willen.

 

Met het busje. Ze heeft een keer meegemaakt dat ze op de terugweg langs het adres reden waar ze moest zijn maar hij stopte hij niet.

Of dat ze een uur aan de telefoon heeft gezeten om een taxi te regelen.

Met metro. Bij de Spaklerweg is het perron te hoog. Mensen in de metro hebben haar eruit moeten duwen.


Brenda

Heeft ontzettend veel ervaring met openbaar vervoer. Ze houdt er niet van om afhankelijk te zijn van het busje dus maakt ze veel gebruik van de metro. Al jaren.

JGoeie ervaringen: mens helpen graag. Ze is eens een keertje met haar scootmobiel tussen de metro en het perron vast komen te zitten maar gelukkig de mensen hebben haar geholpen. Soms kan ze niet bij de knop om de deur open te maken maar er zijn altijd wel mensen die haar helpen.

Het hoogteverschil tussen metro en perron schrikt haar niet af, ze is niet zo bang uitgevallen.

Trein: heeft ze ook veel mee gereisd. Je moet wel een uur vooraf de assistentie boeken.

Ze is ook wel eens met de bus geweest op vakantie en toen hadden ze de scootmobiel onder in de bus geplaatst.

De tram. Heeft ze verschillende keren gedaan. Mensen helpen haar scootmobiel optillen. Een keer was ze in Amstelveen opgestapt maar ze kon nergens eruit. Ze stond klem.

Op dit moment stopte de film dus we hebben de rest van wat Brenda zei niet opgenomen.


Ali

Heeft het een keer de metro geprobeerd maar toen is ze vast komen te zitten. Ze durft nu niet meer. Het is te smal. Ze waren met z’n tweeën maar zij bleef achter in de metro.
Ze heeft geen persoonlijke ervaring met RMC.

 

Winston heeft niets te melden.

 

Stan heeft niets te melden.

 

Helen G. zegt dat ze haar scootmobiel bij de metro parkeert en dan naar de metro of de bus loopt.

Kiss

Durft niet met de metro of de bus. Ze is bang. Ook voor de liften. Als de deuren te snel gaan dan heeft ze hulp nodig want ze raakt in paniek. Als er iemand bij haar blijft dan durft ze wel. Alleen durft ze nergens te gaan.

 

Evert

Heeft geen ervaring met de scootmobiel. Hij hoort ook geen geluiden uit zijn scootmobielgroep. Wel over het busje; die zijn hetzelfde de ene keer goed de andere keer weer niet. Hij denk niet dat het veranderd.


Truus

JSchreef in het voorjaar een brief naar de deelraad met het gevolg dat ze een half jaar later met 3 ambtenaren en een journalist op stap ging om obstakels in de openbare ruimte te schouwen.

Ze heeft er veel hinder van als je bijvoorbeeld vanaf het fietspad oversteekt en altijd over al dat gehobbel heen moet. De tramrails vind ze ook een crime.

Ze is vorig jaar een paar keer met de scootmobiel met het busje gegaan. Dat ging allemaal prima.

Met de metro en de trein durft ze nog niet. Ze rijdt wel urenlang bijvoorbeeld door de Westhaven waar ze allemaal prachtig fietspaden hebben en dan is ze toch in de buitenlucht.

Reinout durf niet met de trein en ook niet met de bus. Met de metro moet begeleid. Met het busje kan hij niet zelfstandig de bus in, daarom wil hij met de scoot de bus in rijden.


Lift

Philip

Is afhankelijk van zijn scootmobiel, kan niet lopen. Woont 1 hoog.

Bij hem in het gebouw werd achterstallig onderhoud gepleegd ook met de 3 liften.

Hij vroeg zich af hoe hij zich dan moest verplaatsen.

Hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. De woningbouw had het over een praatgroep, een dame kwam bij hem langs voor een intake, ze vroeg aan hem hoe hij dacht het op te lossen. Hij kreeg ook te horen dat de flat eigenlijk niet voor gehandicapten is. Het is een seniorenflat!  De flat was met subsidiegeld aangepast.

 

Uiteindelijk bleek dat ze een noodlift hadden gemaakt naast de lift die in onderhoud ging. Dus het probleem was opgelost. Philip begrijpt niet waarom ze hem eerst daar slapeloze nachten voor moesten bezorgen. Hij kreeg er niet echt goede hulp bij op zijn zoektocht hoe het liftprobleem op te lossen.

Zijn broer is zijn maatschappelijk werker maar die woont in Maastricht en P zijn kinderen wonen op Aruba.
Hij vindt dat in zo’n geval de woningbouw een sociaal werkster moet inschakelen of Reade via wie hij de woning had toegewezen gekregen.

 

Philip heeft geen ervaring met andere liften. Hij gaat nooit hoog want hij heeft hoogtevrees.

 

Antje kan niet zonder krukken lopen daarom heeft ze een stokkenbak achter haar scootmobiel. Maar het is heel vaak zo dat daardoor je net niet in de lift past.

Bij Artis kan het in bepaalde liften niet.

Hermitage heeft een hele mooie grote lift.

In de Stopera gaat een begeleider/portier met je mee de lift in.

Vaak heb je hulp nodig om een lift te gebruiken. Ze vindt het belangrijk om onafhankelijk te zijn. Ze wil overal heen. Alleen de metro durft ze niet meer, vindt ze levensgevaarlijk. Maar ze is wel heel graag ondernemend.

Inge

Hier in de Stopera is het MIVA toilet onbereikbaar door de werkzaamheden. Ze raadt je af om met de scoot erin te gaan want je zit vast.

Ze vind het ook kwalijk dat de Boekmanzaal geen elektrische deuropener heeft. Het zijn grote zware deuren.

Inge snapt het niet van zo’n groot moderne gebouw.


Culturele instellingen


Truus: in Geuzenveld kan je overal in: apotheek bibliotheek doktoren wijkgebouwen Meervaart. Alleen er worden woningen gebouwd met trappetjes binnen en buiten. Niet leuk voor opa en oma die op bezoek komen of als je later een scootmobiel nodig hebt. Het zijn koopwoningen

Evert. Amsterdam Museum en Rembrandhuis zijn niet toegankelijk voor scootmobielen. Dat is jammer. Wat hij ook jammer vindt is dat ze zoveel geld hebben besteed aan het Rijksmuseum om te verbouwen maar dat het niet toegankelijk is voor scootmobielen.

Hij blijft met zijn scootmobielgroep in Nieuw West. Daar is nog genoeg moois maar met de scootmobiel heel ver gaan kan ook niet altijd want je zit met de actieradius.

 

Winston zegt omdat er veel groepen aan toeristen komen in Rijksmuseum is het moeilijk voor scootmobielen om er doorheen te komen.


Brenda

In het Bijlmerparktheater hebben ze niet echt een plek voor de scootmobiel. Je moet aan de zijkant staan maar daar sta je in de weg van de mensen. Ze lopen tegen je aan of je voelt geduw aan je scoot. Beter is als ze een plek hebben waar je kan inparkeren.

 

Kiss

Wil nog wat kwijt over de lift bij haar in het gebouw. Het is te klein waardoor ze niet met haar scoot bij haar woning kan komen. Ze vindt dat woningbouw hier wel rekening mee moet houden.

 

Ali

Was een keertje in het Bijlmerparktheater maar ze had haar scootmobiel beneden geparkeerd omdat ze er niet mee naar boven kon. Maar toen de film was afgelopen kon ze er niet meer uit omdat het was afgesloten. Ze kon daardoor niet bij haar scoot komen. Ze vindt dat als je iemand de scootmobiel ergens laat parkeren, dat je wel de verantwoording houdt dat de gebruiker weer bij de scoot kan komen.

 

Fem

JBij haar in het gebouw is de lift minimaal 2 m diep. Ze vind dat het altijd zo moet. Mensen hun leven is daarvan afhankelijk. Ronald zegt dat de richtlijn is minimaal brancardformaat.

 

JAntje is geweest naar het concertgebouw daar hebben ze een stoel weggehaald  waardoor zij met haar scootmobiel kon inparkeren.

In het Muziekgebouw staan ook een rij stoelen die ze kunnen weghalen. Ze raad het wel aan, die is mooi toegankelijk. Alhoewel met het OV is het niet bereikbaar.

Bimhuis kent ze niet.

Stadsschouwburg durft ze niet. Ze denkt dat het allemaal heel krap is voor de benen.

In de Stopera kan je komen ook al is het niet gemakkelijk.

Pianola museum Westerstraat. Alleen in het weekend open. Hele behulpzame meneer toverde de trap om tot een helling ja want ze hebben ook wel eens leveranciers zegt hij. Het is een kleine museum maar ze kon overal bij dus ze heeft zich zelfs naar de wc gewurmd.

 

Ze wil weten of iemand anders ervaring heeft met dit kon ik niet verstaan

 

JInge dit kon ik niet verstaan … stichting is sympathieke instelling wel te klein voor de scootmobiel, je moet dan wel een paar stapjes zelf maken maar de mensen zijn hartstikke hulpvaardig. En omdat een zwaar gehandicapte vrouw de trap werd opgeholpen vindt Inge dat hulpvaardigheid mag meetellen als goede toegankelijkheid.
CBK Mauritskade 24 is wel toegankelijk voor de scootmobiel. En ze hebben er ook mooie concerten.



Eigen bijdrage


Evert vindt de eigen bijdrage slecht en vindt dat niemand een eigen bijdrage moet betalen ook niet voor de scootmobiel.

Truus weet helemaal niet wat een eigen bijdrage is. Ze heeft nooit een eigen bijdrage moeten betalen. Ze heeft sinds twee jaar een eigen scootmobiel gekocht, een tweedehandse vierwieler. Die doet het prima.

Brenda vind het niet eerlijk dat je ook nog voor de scootmobiel een eigen bijdrage moet betalen want je hebt als gehandicapte al extra onkosten bijna overal op bijvoorbeeld op orthopedische schoenen.


Winston vind het wel goed dat je een eigen bijdrage betaald want je bent ook verzekerd en als iets met de scootmobiel aan de hand is dan komen ze je helpen dus hij wil daar best wel een eigen bijdrage voor betalen.

Evert verteld over de keer dat tijdens een scootmobieltocht ze werden overvallen door een regenbui. Toen kon een van de scootmobielen niet verder door vocht. Wel met geduw. De volgende dag heeft ze gebeld en toen zeiden ze tegen haar je moet ook niet in de regen gaan rijden met de scoot. Evert vind dit raar want met auto rijdt je ook in de regen en als het sneeuwt moet je ook naar buiten kunnen.

Ze kreeg een andere scooter maar waarschijnlijk een tweedehandse want daarvan waren de accu’s niet goed. Ze moeten met nieuwe accu’s afleveren.

 

Evert vind het ook vreemd dat er zo’n grote onderscheid is in type scootmobielen. Er zijn grote en kleine en Wmo scootmobielen. Dat is heel verwarrend.


Truus is met een driewieler twee keer omgevallen. Nu heeft ze zelf een J vierwielige gekocht.

9 aanwezigen zijn voorstander van een 4 wieler

Philip heeft geen ervaring met een vierwielige scootmobiel. Zijn huidige is zijn eerste.

 

Fem heeft een vierwieler gehad maar is daar toch een keertje mee gekanteld en bij een vierwieler kan je je benen niet strekken want de wielen staan in de weg. Je zit de hele tijd met gebogen benen.

 

Daarna telde Caroll nogmaals het aantal stemmen voor een vierwieler: 8


Wie is er wel eens gevallen met de Scootmobiel? 6 wel

7 nooit


Inge had geïnformeerd naar een vierwieler maar ze kreeg het niet want het was te duur. Ook niet toen ze wilde bijbetalen want dat werd moeilijk met de verzekering.

Ze is nog nooit gevallen ze kan goed overweg met een driewieler maar ze vindt dat mensen moeten kunnen kiezen tussen een driewieler en een veel vierwieler.

Ze vindt dat gehandicapten niet maatschappelijk benadeeld mogen worden vanwege hun ziekte of handicap.

 

Hulpverleningsinstanties
Orlando heeft thuiszorg doch hij heeft daar geen opmerkingen over. Hij had eerst onverstaanbaar … maar heeft nu onverstaanbaar …

 

Philip heeft thuiszorg voor lichamelijk en huishoudelijk. Hij is tevreden J. Maar hij heeft toen in de situatie met de lift en de woningbouw geen beroep kunnen doen op een sociaal werker of een maatschappelijk werker. Ze stuurden hem van het kastje naar de muur.

 

Inge noemt het Wmo-loket en het 14020. Ze treft er medewerkers die niet goed

geïnformeerd zijn. Net als spoorwegpersoneel die niet goed kunnen omgaan met mensen met de scootmobiel.

Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Ze heeft een keer gevraagd wat te doen bij rampen, ze wisten het niet.

Inge heeft wel een heel fijn gezondheidscentrum maar helaas komt ze ook daar mensen tegen die geen kennis hebben.

 

Inge vindt de uitruil van ervaringen uit verschillende hoeken heel kostbaar.

 
Antje heeft twee zonen en daarom krijgt ze geen hulp, ze willen niet eens naar haar luisteren. Maar de 2 kinderen zijn al haar mantelzorgers ze kunnen niet alle huishoudelijke taken doen en ze hebben het zelf ook heel druk. Het maakt Antje heel verdrietig dat ze geen beroep kan doen op hulp omdat ze 2 kinderen heeft.


Brenda moest haar huishoudelijke hulp aanvragen bij Cordaan maar ze moet eerst zelf inschatten waar ze behoefte aan heeft. Toen heeft ze MEE ingeschakeld en die hebben haar geholpen. Ze heeft wel zelf het woord gevoerd en zelf opgeschreven waar ze behoefte aan heeft. MEE heeft het nagekeken en dat ging goed. Daarmee kon ze Cordaan haar huishoudelijke hulp aanvragen. Cordaan doet de keukentafelgesprek.

 

Ze heeft ooit eens bij MaDi maatschappelijk werk aangeklopt. Ze vroeg of ze een brief voor haar konden schrijven. Maar toen zeiden ze dat ze de brief zelf moest schrijven. Toen dacht Brenda wat doe ik hier dan? Ze is daarna niet terug geweest naar MaDi.

 

Van Wijkzorg weet ze niets. Ze moest ook een keertje van haar specialist via wijkzorg begeleid worden om zelf te spuiten. Maar niemand van Wijkzorg heeft tot op de dag van vandaag contact met haar opgenomen. Het ging om injecties tegen cholesterol

Rondvraag

1.       Evert wil graag nog het verslag van 22 mei (eerste bijeenkomst)

2.       Nicolette kon vanwege privé omstandigheden met vriendinnen niet komen

3.       Wilhelmina vanwege mantelzorg voor haar moeder, kon ze niet komen

4.       Saskia heeft zich teruggetrokken omdat ze het niet goed vindt dat Caroll niet met haar overlegt dat ze meer scootmobielers meeneemt. Caroll heeft gezegd dat alleen in de bijeenkomsten overleg met elkaar wordt gevoerd en dat verder daar buiten vaker iets zonder overleg gaat gebeuren. Ze vind dat Saskia juist blij moet zijn dat er meer scootmobielers meedoen. Caroll vindt dat we niet in een hiërarchie t.o.v. elkaar staan. Dat je niet over dit soort zaken moet mopperen. Dat kun je in de zaal wel met elkaar maar niet op elkaar.

5.       Brenda vroeg of zij moest overleggen als ze iemand uit Noord meevraagt. Caroll vindt van niet en dat we niet in een hiërarchie t.o.v. elkaar staan. Dat je niet over dit soort zaken moet mopperen. Dat kun je in de zaal wel met elkaar maar niet op elkaar.

6.       En verder kwam er niets voor de rondvraag.

7.       Caroll bedankt iedereen voor de medewerking.

Volgende bijeenkomst 26 oktober, 14.30 uur.

 

Dan gaan we praten over het plan van aanpak. In een afsluitende bijeenkomst met speciale genodigden gaan we het plan uitvoeren. Ambtenaren politici en de pers willen we uitnodigen. Dat is op  11 december van 15 tot 17.