Verslag van 24 juli 2017

24 juli 2017

Onderwerp:  scootmobielers verenigd

Locatie: Boekmanzaal Stopera Waterlooplein

 

Afwezig

Brenda Scoop, Zuidoost,  afgemeld

Fem London, Centrum, afgemeld

Inge Tramm, Oost, afgemeld

Philip la Reine, onbekend

Reinout Kanis, Zuidoost, afgemeld

Wilhelmien Blankensteijn, Noord, afgemeld (genept door Dennis van Gerwen Scootmobiel Platform)

Aanwezig

Caroll Sastro, Zuidoost,

Saskia Hubelmeijer, Oost

Nicolette Bezemer, West

1ste keer Evert van Maanen, Nieuw West Geuzenveld

Antje van der Veer, Centrum

Ronald Blonk, Zuidoost

 

Nieuweling Evert van Maanen, Nieuw West Geuzenveld, stelt zich voor.

Hij is voorzitter van Esan (actieve senioren). Hij runt al 3 jaar een scootmobielclub. Het begon zo: er kwam iemand in het Huis van de Wijk op hem af en die vroeg waarom er niets voor scootmobielers wordt gedaan. Deze persoon deed alleen boodschappen maar wilde graag meer maar durfde niet alleen. Evert heeft toen bij andere scootmobielers gevraagd of zij het leuk zouden vinden om samen met lotgenoten op te trekken. Ze waren enthousiast en zo is het ervan gekomen.

Soms zijn ze met z’n 3n, soms met 15. En hij op de fiets. 1 keer in de maand gaan ze op pad. Ze zijn al naar het Rijk van de Keizer en de fruittuinen van West geweest.

Hij weet van deze bijeenkomst via de mail van Caroll.

Evert was als senior actief bij de ANBO maar die is opgeheven. Toen hebben ze hun eigen club opgericht.

 

Saskia meldt dat Irma Burger, ook uit Nieuw West, contact heeft gelegd met haar. Evert zegt dat hij  haar niet kent.

 

Printjes

Caroll meldt dat iedereen voor z’n eigen printjes moet zorgen want we hebben geen inkomsten waarmee de printkosten betaald worden.

 

verslag van 22 mei

Iedereen vindt het goed om het verslag van 22 mei op de website te publiceren.

 

2 a Welke obstakels kom je tegen op straat? bijv. op doorgaande routes bijv . uitstallingen

 

Saskia:

iemand sprak haar aan om te zeggen dat ze niet met de scoot op de stoep mag anders kreeg ze een boete van 80. Het blijkt niet waar te zijn.

 

Nicolette:

De fietspaden zijn goed maar er zijn  erg veel gestalde fietsen op de stoepen die de doorgang blokkeren. Nicolette heeft hierover getwitterd @020west. De  meneer van de huurfietsen zal het nu wel laten om zijn huurfietsen te stallen op de stoep.

Bij geblokkeerde op en afritten rijdt ze liever om totdat ze eentje vindt waar ze wel de stoep op/af kan want ze voorkomt liever dat ze eraf klettert.

 

Evert:

losliggende tegels, tegels die omhoog zijn gekomen door wortels, of dat er bij herprofilering van de straten de op/afrit op de verkeerde plek is. Ze betrekken Minder Validen niet.

!Nicolette neemt contact op met Evert over de verkeersadviezen.

 

Antje:

Omhoog gekomen straat door wortels als je niet oppast wordt je gelanceerd.

Soms kan je de stoep niet op doordat het vol staat met geparkeerde fietsen.

Antje biedt aan dat zij met ambtenaren kan praten want ze heeft ervaring als fractiesecretaris bij SP.

 

Caroll:

Afwateringsystemen zoals molgoten waar je riskeert in vast te komen of je helt met kantelgevaar. Maar ze vindt het rijgedrag van de scootmobieler ook belangrijk. Ga niet schuin een stoep of put over. En vermijd gevaar.

Voetgangerssluizen, paaltjes of op/afritten: als die verkeerd zijn aangelegd kan je er niet door of er overheen.

In Zuidoost gebruiken wij de tochten ook als schouw. Ronald (MORt) doet de meldingen openbare ruimte. Het kan via de site of bellen naar 14020

 

Nicolette tip: Twitter @020west of andere stadsdeel naam bijv @020zuidoost en stuur foto mee.

Antje tip: meldingen kunnen ook via de website van de fietsersbond.

 

Caroll vraagt aan Evert of een extra bijeenkomst hem goed lijkt waarin we speciaal Nieuw West informeren over belangenbehartiging. Dat de woordvoerder van elk stadsdeel verteld wat ze allemaal doen in hun eigen stadsdeel.

 

Evert is al van plan om een bijeenkomst te organiseren waarin hij onze thema’s gaat agenderen en ook om hier de ambtenaren van het Huis van de Wijk en de Wijkagent over te informeren.

 

Saskia:

In Oost zijn ze gek op sierbestrating en paaltjes (die je over het hoofd ziet). In winkelcentrum Oostpoort heb je de Windroos in reliëf waardoor de doorgang is bemoeilijkt. Ze heeft  gedemonstreerd aan de voorzitter van het stadsdeel hoe het gaat.

Aan de zijkant is een smalle doorgang waar ze fietsen parkeren.

Te smalle vluchtheuvels waar je met de scoot toch voor een deel op de rijweg staat.

Op Insulindeweg worden steevast op/afritten geblokkeerd door automobilisten. Ze spreekt ze wel aan en toch doen ze het.

Fietsers pal voor de ingang bijv van supermarkten.

 

2 b openbare gebouwen  bijv stadsdeelkantoor ziekenhuis gezondheidscentra apotheek bib

 

Saskia: vind het in Oost redelijk goed op dit punt daarover heeft ze zelf niets te melden alleen haar huisarts is niet toegankelijk.

 

Nicolette: West. Alle buurthuizen zijn ITS, daar kan je met scootmobiel in. Stadsdeelkantoor kan je ook met scootmobiel in, haar eigen huisarts is makkelijk te bereiken (ze weet niets van andere huisartsen). Apotheken goed. Bibliotheek goed.

 

Evert hoort geen klachten, gaat ervan uit dat het dan goed is met het stadsdeelkantoor, gezondheidscentra, apotheken en bibliotheek.

 

Antje: haar huisarts op de Czaar Peterstraat  is toegankelijk. De nieuwe apotheek is gelijkvloers. Toch zijn wel wat hulpverleners die niet bereikbaar zijn dus er blijft werk aan de winkel.

 

Ronald:

In Zuidoost is een apotheek en gezondheidscentrum waar mensen op  een scootmobiel niet naar binnen mogen doch niet alle scootmobielers trekken zich daar wat van aan en gaan gewoon naar binnen.

Een sporthal is slecht toegankelijk met heel veel klapdeuren, een lift die weleens stuk is en een onbereikbare zwembad.

Het Stadsdeelkantoor heeft een toiletdeur dat smaller dan 85 is en het toilet is niet ITS.

Het stadsloket zit in het Stadsdeel kantoor en de Sociaal lokketten in de gezondheidscentra.

Bij schouw vanuit de gemeente door IOS  stond het toilet niet op de lijst en het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd was heel beperkt

1 sociaal loket had een ingang smaller dan 85 cm

1 andere een veel te kleine plateaulift, het toilet is niet ITS.

Wij hebben contact gezocht met de mensen die de schouw hebben georganiseerd maar die verwijzen door en je loopt helemaal dood. Nicolette werd ook gek van die lui.

 

We hebben een buurthuis zonder lift maar waar er een computercursus op 1 hoog is

En een minder validen ruimte die niet ITS is ingericht, staat vol met tafels en stoelen.

 

Ronald “Misschien leggen wij de lat te hoog want we gaan voor ITS”. En dat is o.a.

1.       Minimaal brancardlift 210-110

2.       Geen klapspiegel (die te klein is en te hoog hangt) maar een vaste spiegel tussen 1 en 2 meter in het MIVA-toilet

3.       beugel op de deur van het MIVA-toilet

4.       geen deur die naar binnen opendraait van het MIVA-toilet

 

Ronald: laten we aub afspreken dat we allen volgens ITS en handboek toegankelijkheid beoordelen en voor de Openbare Ruimte naar de richtlijnen van de CROW verwijzen. En houdt daarna de richtlijnen in de gaten en schouw daarop, doe geen concessies want er ontstaat daardoor alleen gerommel.

Nicolette beaamt, ze hebben ervoor gevochten om voor de blinden de balie grijs te krijgen maar ze krijgen het niet voor elkaar. Voor de blinden moet je dus extra moeite doen.

 

Caroll over Meldpunt discriminatie: de gezondheidscentra in Zuidoost zijn daar aangemeld.

Er is een apotheek die een sticker met verboden voor scootmobielen heeft opgeplakt. Oorzaak: waarschijnlijk ‘papperheimers’. De durfals gaan gewoon naar binnen.

 

Nicolette kent een meneer met AH- verbod. Dit is terecht want die heeft iemand het ziekenhuis in gereden. M.a.w. je kan beter de ‘papperheimer’ individueel aanpakken ipv alle scootmobielers te discrimineren.

 

Antje Pathé heeft na 2 jaar gedurfd naar Pathé in het Centrum te gaan. Hulp ging goed ze is behandeld door suppoost die goed begeleid. Ronald Pathé Arena ook.

 

2 c Winkeltoegankelijkheid

Saskia:

Op YouTube staat een filmpje van Marnix H over hoe zij de Kruidvat en AH binnen gaat.

Bij de AH op de 1ste v Swindenstraat moet ze eerst naar de balie om te vragen of ze alsjeblieft naar binnen mag want de toegang is via een tourniquet. Iemand moet het  opzij zetten.

De dichtstbijzijnde AH voor haar is op de Molukkenstraat met maar 1 brede ingang. Ze laat eerst mensen naar buiten en naar binnen maar zo komt ze er nooit in want iedereen loopt gewoon langs haar heen waardoor zij geen kans krijgt om naar binnen te gaan.

Bcc in Oostpoort heeft een plateaulift met allemaal zelfbediening waardoor je toch afhankelijk bent om er gebruik van te maken. Ronald “die liften voldoen niet aan ITS”.

 

Nicolette is geen fan van winkels ze gaat liever naar de markt, daar zijn de mensen vriendelijker. Ook haar kleding koopt ze op de markt (o.a. Sundaymarket).

Soms heb je wel een winkel nodig. De nieuwe jumbo hebben ze zo smal ingericht, ze is er 1 keer geweest daar gaat ze nooit meer heen.  Maar de AH op de Spaardammerstraat is na de verbouwing gigantisch ruim.

 

Evert. In Nieuw West hebben de winkels een certificaat gekregen voor goede bereikbaarheid. Het betreft winkelcentra Plein 45, Tussenmeer, Osdorpplein en Sierplein.  Van de kleine winkeltjes weet hij het niet.

 

Saskia: Irma burger kan niet op Delflandplein de AH binnen.

 

Antje vind winkel als Kruidvat, Trekpleister e.d. van hetzelfde laken en pak. Als het moet vraagt ze als ze iets nodig heeft bijv medicijnen.

Ze moet weleens naar de Ah bij Waterlooplein. Daar moet je op een bel drukken, bij de balie drukken ze dan op een knopje en dan gaat het hek open. Maar ze hebben geen kassa met een brede doorgang. Ze moet dan via de zelfscan maar dat vind ze een crime ze heeft liever een kassière met wie ze kan praten.

Ze moet soms wel naar die AH want die bij haar of die tegenover Texaco en die op de Sarphatistraat doen niet aan speciale aanbiedingen. 

Ze gaat graag naar Dirk bij Heineken plein, die is heel ruim.

Dirk op de Pretoriusstraat is heel krap.

 

Ronald: bij de Kruidvat in Reigersbos kom je als loper er al moeilijk doorheen.

 

Caroll:

In Zuidoost verschilt het per winkelcentra en per winkel.

De Zeeman in de Poort en Reigersbos is goed maar die in de Kameleon niet.

De Wibra in Reigersbos is goed maar die in de Kameleon niet.

In Reigersbos is een Turkse Supermarkt waar ze graag kwam maar nu niet meer want die heeft zich opgesplitst in een dönerzaak en supermarkt waardoor de winkel zo klein is geworden dat je er niet eens naar binnen mag met de scoot.

Caroll snapt niet dat alle kassas in supermarkten geen brede doorgang hebben. Dan kan iedereen bij elke kassa afrekenen. Geen apartheid.

Afrekenen bij de servicebalie vindt ze niet kunnen.

Haar kleding koopt ze via internet en de grote winkels waar ze wel naar binnen kan. Ook op de markt. Bij hoge uitzondering blijft ze voor een kleine boetiekje staan om te vragen als ze iets in de etalage ziet.

 

Evaluatie 

Nicolette, wel zinvol ondanks geringe opkomst doch we moeten doorgaan. 

Evert, vind het ook zinnig “we kunnen van elkaar leren”. Gaat de punten voorleggen aan zijn achterban.  De 1ste bijeenkomst kon hij niet maar hij heeft het wel doorgespeeld, de volgende kan hij wel.

Antje, is altijd blij om elkaar weer te zien. In ons ziet ze haar ‘cluppie’.

Caroll, zinnig, kijkt niet naar opkomst maar naar het doel.

 

Hoe nu verder.

Er zijn nog onderwerpen die we moeten bespreken maar met de komende 2 bijeenkomsten redden we het niet want daar is de inhoud al bepaald en dat zijn 1 bijeenkomst voor plan van aanpak en 1 bijeenkomst voor het presenteren van de resultaten (in welke vorm dan ook) aan personen die van belang zijn bij de verbeteringen + pers.

Daarom stelt Caroll een extra bijeenkomst voor.

We kiezen ervoor om de laatste bijeenkomst in december te doen.

Tijdlijn wordt

·         Maandag 28 augustus wordt een laatste bijeenkomst over de overige onderwerpen: OV (metro liften perrons), culturele instellingen, welke hulpinstanties zijn er, eenzaamheid, MiVa woningen, Eigen Bijdrage, plek in de maatschappij, scootmobielleveranciers,  zoveel soorten scootmobiels op de markt, ook niet gehandicapten rijden op een scootmobiel, rijgedrag scootmobielers, scootmobiellessen

·         Donderdag 26 oktober gaat het over het plan van aanpak (Nicolette kan dan niet)

·         December ? presentatie resultaten

 

Saskia vraagt of pers welkom is op laatste dag. Ja dus.

 

Saskia denkt nog even na over een extra bijeenkomst buiten de Boekmanzaal.

 

Nicolette wil dat er een Kruitvatactie over de toegankelijkheid volgt.

 

Caroll legt het verzoek van At5 voor. Ze willen een item van maken van de dingen waar we tegenaan lopen. We beslissen dat het wel moet gaan over de dagelijkse dingen die we echt meemaken. Iedereen denkt even na waar en waarover en geeft het z.s.m. door aan Caroll.

Antje wil wel meedoen binnen de ring. Zegt Fem ook.

Saskia is moe en heeft vakantie houdt slag om de arm.

 

Saskia bedankt aanwezigen in het bijzonder Evert omdat hij nieuw is.